Δήλωση της ΕΟΠΕ για την Παθολογική Ογκολογία

Η ΕΟΠΕ, αναγωνρίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της στην ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο και επιδιώκοντας καθημερινά να ικανοποιήσει το σκοπό και τους στόχους της, όπως ορίζονται στο Καταστατικό της, εξέδωσε Δήλωσηγια την Ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας, στοχεύοντας στη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο από τον ειδικό γιατρό.

Η Παθολογική Ογκολογία είναι ειδικότητα κορμού και οι παθολόγοι ογκολόγοι δεν είναι παθολόγοι. Επιπλέον, η γνωμοδότηση ή εκτέλεση ιατρικών πράξεων ή η εφημέρευση έναντι άλλης ειδικότητας νοείται μόνο σε υπερεπείγουσες καταστάσεις και μέχρι την κλήση του ιατρού άλλης ειδικότητας ή σε δομές υγείας που δεν υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα.

Η επίσημη αναγνώριση της ειδικότητας της Παθολογικής-Ογκολογίας υπήρξε αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης των επιβαλλομένων συνθηκών άσκησης της κλινικής ογκολογίας παγκοσμίως. Συνέπειά της δε, από την ισχύ της και εντεύθεν, είναι ότι οι κακοήθεις νεοπλασίες πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά από ειδικούς γιατρούς, δηλαδή τους Παθολόγους-Ογκολόγους.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των αρρώστων με κακοήθη νεοπλάσματα είναι ευθύνη τριών βασικά ομάδων ειδικών γιατρών: του χειρουργού–ογκολόγου, του ακτινοθεραπευτή–ογκολόγου και του παθολόγου–ογκολόγου, καθένας από τους οποίους έχει διακριτή βασική εκπαίδευση στην ογκολογία. Άλλες συναφείς ειδικότητες, όπως είναι ο παθολογοανατόμος, ο απεικονιστής, ο ενδοσκόπος  και άλλοι, ενέχονται στη φάση της διάγνωσης και της σταδιοποίησης της νόσου και όχι στη θεραπεία αυτής.

Πηγή: Hesmo.gr

Δήλωση της ΕΟΠΕ για την Παθολογική Ογκολογία