Μια νέα αρχή!

Με ιδιαίτερη μεγάλη μας χαρά, το περασμένο Σάββατο ξεκίνησαν οι συνεδρίες της νέας ομάδας ψυχολογικής στήριξης φροντιστών πασχόντων από καρκίνο και χρονίων ασθενειών!!!
Μία σοβαρή διάγνωση όπως του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, αποτελεί έντονη πρόκληση για τον ίδιο τον πάσχοντα σε πρώτη φάση, και σαφώς μεγάλη πρόκληση για τους οικείους του. Είναι ευρέως γνωστό, ότι η πορεία της νόσου επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο αντιμετώπισης της από τον ίδιο τον ασθενή και από το άμεσο περιβάλλον. Με ψυχολογικούς όρους, η ψυχολογική ανθεκτικότητα του ατόμου και όλου του οικογενειακού συστήματος μπορεί να συνδράμει σημαντικά σε μία θετική πορεία της νόσου. Ωστόσο, για να υπάρξει ένα τέτοιο «θετικό κλίμα» σε μία φάση τόσο απαιτητική, χρειάζεται στήριξη, μοίρασμα με άτομα που περνούν ανάλογες δυσκολίες, και βοήθεια από ειδικό Ψυχικής Υγείας που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια. Είναι αναγκαίο για τους φροντιστές και τους οικείους πασχόντων από καρκίνο και χρόνιες ασθένειες ένα πλαίσιο στήριξης, προς αποφυγήν σωματοποίησης της έντασης και των μη εκφραζόμενων αρνητικών συναισθημάτων. Κατά τη φράση «εκεί που δεν μιλάει το στόμα μιλάει το σώμα».
Το συντονισμό της ομάδας ανέλαβε ο κ. Αλέξανδρος Ν. Μουσούρος Κλινικός Ψυχολόγος BA, MSc – Ψυχοθεραπευτής Master Practitioner in Cognitive Behavioral Therapy, BACP Member.

Μια νέα αρχή!