Ομοσπονδία πασχόντων: Έτοιμο το Δίκτυο να δεχτεί τους πρώτους ασθενείς

Τον καθοριστικό ρόλο που έχει το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για την Ογκολογία, επισημαίνει με δήλωσή της στο Iatronet η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδη.

Σύμφωνα με την κ. Αποστολίδη, η αρχή της Ιατρικής Ακριβείας έγκειται στην αναγνώριση του σωστού φαρμάκου για τον σωστό ασθενή, στη σωστή δόση, τη σωστή στιγμή και κλειδί σε αυτό αποτελούν οι βιοδείκτες. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε πέρυσι και είναι πλέον τα Δίκτυα έτοιμα να δεχτούν τους πρώτους ασθενείς.

Επεσήμανε πως το Δίκτυο θα παράσχει διαγνωστική σε ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου, ώστε να μπορούν να λάβουν στοχευμένη θεραπεία. Η εξατομικευμένη Ιατρική ή Ιατρική Ακριβείας, όπως αποκαλείται, βασίζεται στο να υπάρχει ακριβής διάγνωση της μορφής καρκίνου που έχει κάθε ασθενής:

“Κανένας καρκίνος δεν είναι όμοιος με έναν άλλον”, σημειώνει η κ. Αποστολίδη, για να διευκρινίσει: “Όταν λέμε σήμερα πως αυτοί οι ασθενείς έχουν καρκίνο μαστού ή καρκίνο οισοφάγου, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, διότι κάθε καρκίνος έχει το δικό του μοριακό και γενετικό προφίλ και το δικό του μικροβίωμα. Αυτό σημαίνει πως ο καρκίνος δεν είναι κάτι απολύτως ξένο σε σχέση με τον χώρο που αναπτύσσεται”.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου επισημαίνει πως η επιστήμη προχωρά, ανακαλύπτοντας συνεχώς νέους βιοδείκτες. Αυτό αποτελεί μία πρόκληση για τα συστήματα Υγείας, ώστε να αφομοιώνουν τη νέα γνώση και να την αποζημιώνει προς όφελος των ασθενών.

Πηγή: iatronet.gr

Ομοσπονδία πασχόντων: Έτοιμο το Δίκτυο να δεχτεί τους πρώτους ασθενείς