Σήμερα 21 Ιουνίου Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής, μια μέρα πλημμυρισμένη από νότες! Η μουσική πέρα από αγαπημένη ψυχαγωγία και πάθος ή καριέρα για άλλους, κατέχει σπουδαίο ρόλο στη θεραπεία των καρκινοπαθών. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με ιατρικές θεραπείες για την ευημερία, τη διαχείριση του στρες, την ανακούφιση του πόνου και την ενίσχυση της μνήμης. Βοηθάει τους ασθενείς να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους και ακόμα συμβάλλει στη σωματική αποκατάσταση. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η σύνθεση ή το άκουσμα της μουσικής μπορούν ακόμα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό και τον αναπνευστικό ρυθμό.
Σύμφωνα με την Δόκτορα Ντεφόρια Λέιν (Dr. Deforia Lane, η οποία είναι η διευθύντρια της μουσικοθεραπείας στο Αντικαρκινικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Κλέβερλαντ Ιρλαντ που βρίσκεται στο Οχάιο, ΗΠΑ) η μουσικοθεραπεία μπορεί να έχει τα πιο πολύτιμα οφέλη σε άτομα κατά τη διάρκεια αντικαρκινικής θεραπείας καθώς επηρεάζει το άτομο σε βάθος , παρακινώντας το να εξωτερικεύσει και να εκτιμήσει τον πραγματικό του εαυτό και επιτρέποντάς του περισσότερη ελευθερία έκφρασης. Τα θετικά συναισθήματα που προκύπτουν από την επίδραση της μουσικής είναι πολύτιμα για τους καρκινοπαθείς και επίσης, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να διεγείρει σωματικές αντιδράσεις.
Οι σωματικές αντιδράσεις σε μουσικά ερεθίσματα μπορούν να χαλαρώσουν τους μυς και να προκαλέσουν διαστολή στις φλέβες γεγονός που καθιστά διαδικασίες – όπως είναι εξέταση μυελού των οστών – λιγότερο άβολες.
Επιπλέον, η μουσική μπορεί να στηρίξει τη σωματική αποκατάσταση, καθώς οι ρυθμοί της μουσικής φαίνεται να θέτουν σε λειτουργία την επαναληψιμότητα των κινήσεων, με αποτέλεσμα να ωθούν το άτομο να διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις και να βοηθάνε στη φυσικότητα των κινήσεων καθώς πρώην ακινητοποιημένοι ασθενείς ξαναμαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους.