Μία σοβαρή διάγνωση όπως του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, αποτελεί έντονη πρόκληση για τον ίδιο τον πάσχοντα σε πρώτη φάση, και σαφώς μεγάλη πρόκληση για τους οικείους του. Είναι ευρέως γνωστό, ότι η πορεία της νόσου επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο αντιμετώπισης της από τον ίδιο τον ασθενή και από το άμεσο περιβάλλον. Με ψυχολογικούς όρους, η ψυχολογική ανθεκτικότητα του ατόμου και όλου του οικογενειακού συστήματος μπορεί να συνδράμει σημαντικά σε μία θετική πορεία της νόσου. Ωστόσο, για να υπάρξει ένα τέτοιο «θετικό κλίμα» σε μία φάση τόσο απαιτητική, χρειάζεται στήριξη, μοίρασμα με άτομα που περνούν ανάλογες δυσκολίες, και βοήθεια από ειδικό Ψυχικής Υγείας που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια. Είναι αναγκαίο για τους φροντιστές και τους οικείους πασχόντων από καρκίνο και χρόνιες ασθένειες ένα πλαίσιο στήριξης, προς αποφυγήν σωματοποίησης της έντασης και των μη εκφραζόμενων αρνητικών συναισθημάτων. Κατά τη φράση «εκεί που δεν μιλάει το στόμα μιλάει το σώμα».
Η ομάδα που λαμβάνει τόπο στο σύλλογό μας, αποσκοπεί στην ψυχολογική στήριξη Φροντιστών Πασχόντων από Καρκίνο και χρονίων ασθενειών.
Ο συντονισμός της ομάδας γίνεται από τον κ. Αλέξανδρο Ν. Μουσούρο Κλινικό Ψυχολόγο BA, MSc – Ψυχοθεραπευτή Master Practitioner in Cognitive Behavioral Therapy, BACP Member.
Η συχνότητα της ομάδας είναι ανά 15 ημέρες, με διάρκεια 2 ωρών τη φορά. Η ομάδα αποτελείται στο μέγιστο από 15 άτομα. Η διάρκεια κάθε κύκλου περιλαμβάνει ένα ακαδημαϊκό έτος. Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας είναι βιωματικός. Ανοίγοντας ένα θέμα στην ομάδα ο συντονιστής, αυτό λειτουργεί ως έναυσμα για συζήτηση, ανάλυση και συναισθηματικό μοίρασμα μεταξύ των μελών. Βασικοί στόχοι της ομάδας είναι το μοίρασμα, το δέσιμο των μελών, η συναισθηματική αποφόρτιση, η ψυχολογική υποστήριξη και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Επειδή το αύριο το φτιάχνουμε σήμερα, καλό είναι στο όποιο ταξίδι να μην ταξιδεύουμε μόνοι. «Μπορεί μόνος να πηγαίνεις πιο γρήγορα, αλλά με παρέα θα πας πιο μακριά».
Ελάτε λοιπόν να κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και να πάμε όσο πιο μακριά εμείς θέλουμε.