Η αλήθεια είναι οτι οι καρκινοπαθείς κάνουν δύσκολα το πρώτο βήμα προς την κίνηση. Σύμφωνα με ειδικούς, μετά τη διάγνωση, τις περισσότερες φορές η κίνηση των ασθενών περιορίζεται. Συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε αποκαλύπτει ότι μόλις ο γιατρός κάνει τη διάγνωση του καρκίνου, ο ασθενής μειώνει την κινητικότητά του κατά 30%. Γι’ αυτό και ένας απο τους πρωταρχικούς στόχους της επιστημονικά τεκμηριωμένης κινησιοθεραπείας είναι να αφαιρέσει το φόβο από τους καρκινοπαθείς ότι κάνουν λάθος με το να ασκούνται σωματικά.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η συστηματική γυμναστική συνιστά μία «θαυματουργή θεραπεία» που μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Παράλληλα όμως η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό και το αντιοξειδωτικό συστήμα του οργανισμού αποτελώντας σημαντική ασπίδα και άμυνα έναντι των καρκινικών κυττάρων.
Συνοψίζοντας, η συστηματική μέτριας έντασης άσκηση αποτελεί ένα ισχυρό καταπραυντικό για τα άτομα με καρκίνο, ένα μέσο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους, της αυτοπεποιθησής τους και της ψυχολογίας τους και γενικά ένα όπλο που μέσα από την μακροχρόνια τήρηση του συμβάλλει στην πρόληψη και αποκατάσταση της νόσου.
Την ομάδα συντονίζει η γυμνάστρια κα Βούλα Σαρβανάκη.