Διεκδίκηση για απόδοση δαπάνης του γονιδιακού ελέγχου Brca1 Και Brca2 από τον ΕΟΠΥΥ

Καθώς τη δεδομένη στιγμή ο γονιδιακός έλεγχος δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ οι γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί στον έλεγχο μπορούν να υποβάλουν αίτημα στην Κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ (γραφείο πρωτοκόλλου) προκειμένου να διεκδικήσουν την απόδοση δαπάνης της εξέτασης.

Τον Σεπτέμβριο 2018 υπογράφηκε η υπουργική απόφαση αναφορικά με την κοστολόγηση των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA 1 / 2 (ΦΕΚ-12/09/2018, Αρ. Φύλ. 3969), του λεγόμενου γονιδιακού ελέγχου.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο το πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι βιοδείκτες:

α) για τη διερεύνηση της πιθανότητας μία γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή/και ωοθηκών,

β) για την αξιοποίηση της πληροφορίας ως προς την επιλογή της πλέον αποτελεσματικής θεραπείας, αλλά και την πρόβλεψη του βαθμού ανταπόκρισης της ασθενούς σε συγκεκριμένες στοχευμένες θεραπείες και

γ) για την αξιοποίηση της πληροφορίας για τον προσδιορισμό των μελών της οικογένειας που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο μαστού ή/και ωοθηκών, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις πλέον κατάλληλες επιλογές πρόληψης.

Στην παρούσα φάση η διαδικασία αποζημίωσης της εξέτασης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμεί η ένταξη της στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η εξέταση συνταγογραφείται θα αποζημιώνεται κανονικά.

Κατά τη συνάντηση του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε ότι κάθε γυναικά η οποία έχει προβεί στην διενέργεια της εξέτασης μετά από παραπομπή του θεράποντα ιατρού της, μπορεί να καταθέτει αίτημα αξιολόγησης αποζημίωσης στον ΕΟΠΥΥ.

Η διαδικασία είναι η εξής:

Η γυναίκα που έχει κάνει την εξέταση του γονιδιακού ελέγχου για τους βιοδείκτες Brca1/brca2, μπορεί να καταθέσει στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ, στο γραφείο πρωτοκόλλου την γνωμάτευση του γιατρού της μαζί με την απόδειξη πληρωμής της εξέτασης.
Το αίτημα της θα αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ και εφόσον εγκριθεί θα ακολουθήσει η αποζημίωση της.

Διεύθυνση κεντρικών γραφείων ΕΟΠΥΥ : Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι, Αττική
Τηλέφωνο: 2108110500

Πηγή: almazois.gr

Διεκδίκηση για απόδοση δαπάνης του γονιδιακού ελέγχου Brca1 Και Brca2 από τον ΕΟΠΥΥ